Egg til folket!

Visste du at egg var den mest solgte varen i Throw No More-appen i juni?

Ifølge tall fra Nortura ble det kastet rundt 2900 tonn med egg i 2022. Hvert egg veier i snitt 63 gram, noe som tilsvarer i overkant av 46 millioner egg.

 

Det skal ikke så mye til

Dette er svært urovekkende tall. Det er viktig å huske på at vi som forbrukere har mulighet til å bidra til å redusere matsvinnet.

Utregninger gjort av Nortura viser at det faktisk ikke skal mer til enn at hver norske forbruker spiser ett eller to egg mer i året, for å redusere det totale eggesvinnet betraktelig.

I juni i år tronet egg på toppen av listen over mest solgte varer i Throw No More-appen. Totalt reddet vi sammen nesten 5000 eggekartonger den måneden.

 

Strenge regelverk

På grunn av EUs regelverk er eggene nødt til å merkes med holdbarhetsdato som er 28 dager etter verping. Dette er for øvrig krav som er laget for å passe i hele Europa og forhold som ikke nødvendigvis er like som i Norge.

I Norge har vi blant annet et eget regelverk som forhindrer salmonella, samt at vi transporterer og oppbevarer eggene kjølig. Dette gjør at norske egg fint kan spises etter utgått dato.

 

Sanser trumfer kjærringråd

Du har kanskje hørt råd som å se om egget flyter i et glass med vann? En slik test vil vise deg om egget et ferskt eller ikke, men ikke nødvendigvis om egget er dårlig.

I følge matvett.no fordamper vannet som er i eggehviten over tid. Egg som har ligget i kjøleskapet en stund vil derfor ha mer luft i skallet, noe som gjør at egget blir lettere og dermed flyter til overflaten. Men at et egg ikke er ferskt betyr ikke at det er dårlig. Så lenge det ikke lukter vondt, og det ikke er gått sprekk i skallet, kan egg fint brukes i matlaging lenge etter utgått dato.

 

Trenger du inspirasjon til hva du kan bruke eggene til? Her har du tips til fem enkle retter du kan lage med egg:

 

Sjekk om du kan redde noen egg med Throw No More -appen i dag!

 

Er du en som ønsker å spare penger samtidig som du reduserer matsvinn?

Er du en forhandler som ønsker å forbedre ditt miljøavtrykk ved å redusere matsvinn?