Fem ting du kan lage med egg

Egg kan ikke kalles noe annet enn en fantastisk matvare ettersom den kan brukes til så mangt –til alle døgnets måltider. I tillegg er egg proppfull av viktige næringsstoffer som proteiner, folat, jern, jod og vitamin A, D og E.

Egg har også svært lang holdbarhet. Ofte mye lenger enn det som står på pakken! Stol derfor mer på dine egne sanser enn datomerkingen på eggekartongen.

Trenger du tips til hva du kan bruke eggene til? Her har vi samlet fem enkle oppskrifter:

 

Omelett

Det fine med omelett er at du kan du bruke omtrent hva du vil som ingredienser til fyllet. Det er derfor en perfekt måte å få ryddet i kjøleskapet sitt på. Her er en av de enklere variantene, så miks den gjerne opp med de ingrediensene du måtte ha for hånden.

 

Ingredienser:

4 egg

1 dl melk

200 g skinkebiter

100 g ost

Salt og pepper

 

Fremgangsmåte:

  • Visp sammen eggene. Ha i melk, salt og pepper og til slutt ost og skinke.
  • Hell innholdet over i en stor stekepanne og stek på middels varme til fyllet nesten har stivnet.
  • Vipp så den ene siden over den andre slik at du får en halvmåne fasong og stek i noen minutter til alt har stivnet.
  • Strø litt ost på toppen av omeletten og servér!

 

 

Paimuffins

Med pai gjelder samme prinsipp som med omelett: her er det bare fantasien som setter grenser! Disse porsjonspaiene er perfekte som niste og de kan holde seg gode flere dager i kjøleskapet.

 

Ingredienser til ca 10 stk:

Paibunn:

250 g hvetemel

150 g smør

3 ss vann

0,5 ts salt

Fyll:

4 egg

1 dl melk

Paprika

Skinke

Kruspersille til pynt

 

Fremgangsmåte:

  • Forvarm stekeovnen til 200 °C.
  • Kutt opp smøret i terninger og bland det sammen med mel og vann sammen til du får en fast deig. La hvile i kjøleskapet i ca 30 min.
  • Kjevle ut deigen og skjer ut små rundinger. Klem deigen inn i muffinsformene slik at den ligger godt inntil kanten.
  • Forstek bunnene i 15 min.
  • Bland sammen ingrediensene til fyllet og hell over i muffinsformene.
  • Stek i ca 30 min til muffinsene har blitt gylne.
  • Pynt med kruspersille på toppen og servér!

 

 

Eggedosis

Eggedosis er en ofte glemt klassiker, men det betyr ikke at det ikke er godt!Superenkelt er det også.

 

Ingredienser 2 pors

2 egg

2 ss sukker

Kanelstang

Kanelkrydder

 

Fremgangsmåte:

Pisk egg og sukker sammen i ca 20 min til røren er tykk og luftig.

Hell over i ønskede glass. Putt i en kanelstang og dryss over kanel før servering.

 

 

Muffins

Muffins er alltid en favoritt, særlig hos barna. Og hvem kan vel klandre dem? Raskt, enkelt og godt!

 

Ingredienser til ca 12 stk

2 egg

2 dl sukker

125 g smør

1 dl melk

1,5 ts bakepulver

Melis til pynt

 

Fremgangsmåte:

  • Forvarm stekeovnen til 200 °C.
  • Visp sammen egg og sukker
  • Smelt smøret og bland inn med melken. Bland sammen med egg og sukker.
  • Bland sammen det tørre og ha det i deigen.
  • Fordel røren i muffinsformene og stek i ca 20 min.
  • Dryss over melis før servering

 

 

Pannekaker

Noe av det beste med pannekaker er at det kan være både middag og dessert. Her er grunnoppskriften på pannekaker, så kan du velge selv hvor sunn du vil være med tilbehøret.

 

Ingredienser

4 egg

3 dl hvetemel

0,5 ts salt

5 dl melk

smør til steking

 

Fremgangsmåte:

  • Bland mel og salt.
  • Rør inn melken til du har en klumpfri røre og visp inn eggene.
  • La røren hvile i ca 30 min.
  • Ha smør i stekepannen og hell i en øse med røre. Snu pannekaken når den har stivnet på oversiden og stek videre til den er gyllen.

 

TIPS: oppbevar de ferdigstekte pannekakene på en tallerken i ovnen på 150 °C så holder de seg varme mens du steker ferdig resten.

 

 

Er du en som ønsker å spare penger samtidig som du reduserer matsvinn?

Er du en forhandler som ønsker å forbedre ditt miljøavtrykk ved å redusere matsvinn?