Egg kan ikke kalles noe annet enn en fantastisk matvare ettersom den kan brukes til så mangt –til alle døgnets måltider. I tillegg er egg proppfull av viktige næringsstoffer som proteiner, folat, jern, jod og vitamin A, D og E.
Egg har også svært lang holdbarhet. Ofte mye lenger enn det som står på pakken! Stol derfor mer på dine egne sanser enn datomerkingen på eggekartongen.
Trenger du tips til hva du kan bruke eggene til? Her har vi samlet fem enkle oppskrifter:
Omelett
Det fine med omelett er at du kan du bruke omtrent hva du vil som ingredienser til fyllet. Det er derfor en perfekt måte å få ryddet i kjøleskapet sitt på. Her er en av de enklere variantene, så miks den gjerne opp med de ingrediensene du måtte ha for hånden.
Ingredienser:
4 egg
1 dl melk
200 g skinkebiter
100 g ost
Salt og pepper
Fremgangsmåte:
- Visp sammen eggene. Ha i melk, salt og pepper og til slutt ost og skinke.
- Hell innholdet over i en stor stekepanne og stek på middels varme til fyllet nesten har stivnet.
- Vipp så den ene siden over den andre slik at du får en halvmåne fasong og stek i noen minutter til alt har stivnet.
- Strø litt ost på toppen av omeletten og servér!
Paimuffins
Med pai gjelder samme prinsipp som med omelett: her er det bare fantasien som setter grenser! Disse porsjonspaiene er perfekte som niste og de kan holde seg gode flere dager i kjøleskapet.
Ingredienser til ca 10 stk:
Paibunn:
250 g hvetemel
150 g smør
3 ss vann
0,5 ts salt
Fyll:
4 egg
1 dl melk
Paprika
Skinke
Kruspersille til pynt
Fremgangsmåte:
- Forvarm stekeovnen til 200 °C.
- Kutt opp smøret i terninger og bland det sammen med mel og vann sammen til du får en fast deig. La hvile i kjøleskapet i ca 30 min.
- Kjevle ut deigen og skjer ut små rundinger. Klem deigen inn i muffinsformene slik at den ligger godt inntil kanten.
- Forstek bunnene i 15 min.
- Bland sammen ingrediensene til fyllet og hell over i muffinsformene.
- Stek i ca 30 min til muffinsene har blitt gylne.
- Pynt med kruspersille på toppen og servér!
Eggedosis
Eggedosis er en ofte glemt klassiker, men det betyr ikke at det ikke er godt!Superenkelt er det også.
Ingredienser 2 pors
2 egg
2 ss sukker
Kanelstang
Kanelkrydder
Fremgangsmåte:
Pisk egg og sukker sammen i ca 20 min til røren er tykk og luftig.
Hell over i ønskede glass. Putt i en kanelstang og dryss over kanel før servering.
Muffins
Muffins er alltid en favoritt, særlig hos barna. Og hvem kan vel klandre dem? Raskt, enkelt og godt!
Ingredienser til ca 12 stk
2 egg
2 dl sukker
125 g smør
1 dl melk
1,5 ts bakepulver
Melis til pynt
Fremgangsmåte:
- Forvarm stekeovnen til 200 °C.
- Visp sammen egg og sukker
- Smelt smøret og bland inn med melken. Bland sammen med egg og sukker.
- Bland sammen det tørre og ha det i deigen.
- Fordel røren i muffinsformene og stek i ca 20 min.
- Dryss over melis før servering
Pannekaker
Noe av det beste med pannekaker er at det kan være både middag og dessert. Her er grunnoppskriften på pannekaker, så kan du velge selv hvor sunn du vil være med tilbehøret.
Ingredienser
4 egg
3 dl hvetemel
0,5 ts salt
5 dl melk
smør til steking
Fremgangsmåte:
- Bland mel og salt.
- Rør inn melken til du har en klumpfri røre og visp inn eggene.
- La røren hvile i ca 30 min.
- Ha smør i stekepannen og hell i en øse med røre. Snu pannekaken når den har stivnet på oversiden og stek videre til den er gyllen.
TIPS: oppbevar de ferdigstekte pannekakene på en tallerken i ovnen på 150 °C så holder de seg varme mens du steker ferdig resten.