Hvor mye mat kaster du i uka?

Årlig kastes det rundt 450 000 tonn mat i Norge. Hele 216 000 tonn av dette kommer dessverre fra oss forbrukere. Hver og en av oss kaster i gjennomsnitt 40 kg mat i året. For en familie på fire utgjør det rundt tre kilo mat i uka.

Ikke bare er det dårlig for miljøet, det er også dyrt. Forskning.no har regnet ut at en familie på fire i gjennomsnitt kaster mat for 8600 kr i året.

 

Det gjelder å planlegge

Bærekraftsforsker, Aina Steinsgård, forteller til samme nettsted at det meste som kastes fra husholdningene er restemat. Hun sier at mye blir kastet fordi man ikke har tid eller vet hvordan man skal bruke det opp.

Derfor har vi samlet opp noen av våre beste tips for å unngå matsvinn:

  • Sett opp en ukesmeny og handle inn til den i begynnelsen av uka. Mandager er i tillegg dagen det er fleste produkter i TNM-appen, så her kan du spare penger også.
  • Ikke bland alt av sauser og tilbehør. Bland det heller sammen på tallerkenen. Det er lettere å oppbevare restene hver for seg
  • Planlegg minst en «oppsamlingsmiddag» i uka. Middager som gryteretter og pytt i panne er en god måte å samle opp restene fra kjøleskapet
  • Bruk sansene! Ikke kast mat som har gått ut på dato før du har sjekket om den faktisk har blitt dårlig.

 

Ta ansvar!

Et annet stort problem med matsvinn er ansvarsfraskrivelsen. Man kan ha lett for å legge skylden over på store aktører, eller tenke at det gjelder alle andre enn seg selv. Det er riktig at både små og store aktører sammen må bidra, men vi har også et eget ansvar. Et ansvar det faktisk er enkelt å ta. Bare tenk så mye matsvinn vi kunne forhindret på landsbasis dersom hver husholdning halverte matsvinnet sitt!

 

Vet du egentlig hvor mye mat du kaster i uka?

 

Er du en som ønsker å spare penger samtidig som du reduserer matsvinn?

Er du en forhandler som ønsker å forbedre ditt miljøavtrykk ved å redusere matsvinn?