En hyllest til de små prosentene

Det kan til tider føles som en umulig kamp å redusere all verdens matsvinn, men nå vil vi slå et slag for de små prosentene.

 

Lav prosent, høye tall

Vi har sagt det før og vi sier det igjen: 1/3 av all mat som produseres i verden ender som søppel. Dette må vi gjøre noe med.

Nå skal det sies at det er flere faktorer som ligger til grunn for matsvinn. Bærekraftsrapporten fra Nortura for 2022 viser til feilproduksjoner, råvaresvinn og planleggingsfeil som de tre hovedårsakene til matsvinn i Norge. Det er med andre ord flere krefter vi ikke rår over. Da er det desto viktigere å bidra der vi kan, nemlig med vår forbrukermakt.

Throw No More har bidratt til 4 % mindre matsvinn hos matvarebutikkene. Det høres kanskje ut som små dråper i havet, men det er bare fordi havet er så innmari stort. Vi snakker enorme mengder mat!

I følge Matsentralen.no kastes det i Norge om lag 450 000 tonn med mat i året. Throw No More har på sin side bidratt til å redde over 2000 tonn årlig. I forhold til totalen ser det ikke mye ut, men 2000 tonn er faktisk like mye som 11 passasjerfly.

11 Passasjerfly med mat.

 

 

 

 

Sammen er vi sterke

I fjor gikk egg-næringen på en smell da det ble et markedsoverskudd på 2900 tonn som gjorde at rundt 46 millioner egg måtte kastes. Nortura regnet ut at hvis hver norske forbrukere hadde spist ett eller to egg mer i året, ville de ikke havnet i denne situasjonen.

Den mest solgte varen i Throw No More-appen før sommeren var nettopp egg. Totalt ble det reddet nesten 5000 pakker med egg bare i juni måned, så dette er et godt eksempel på hvordan vi sammen bidrar til mindre matsvinn i butikkene.

Lave prosenter til tross, sammen utgjør vi faktisk en stor forskjell.

 

Sjekk Throw No More-appen etter hvilke matvarer du kan redde i dag!

 

 

 

Er du en som ønsker å spare penger samtidig som du reduserer matsvinn?

Er du en forhandler som ønsker å forbedre ditt miljøavtrykk ved å redusere matsvinn?