Er du en av de som er så heldig å ha rester av lammelår etter påsken? I stedet for å spise restene med poteter, saus og grønnsaker kan det være fint med en forandring. Da er det supert å lage moussaka. En kremet, krydret og spennende rett som minner om lasagne. Men pastaen er byttet ut med aubergine og potet, og sausen er krydret med greske smaker som kanel. Lam passer godt i moussaka, derfor er det perfekt å kutte opp restene av lammelåret og tilsette i sausen. Har du ikke lam, lage gjerne en kjøttfri versjon med kikerter!
Oppskrift:
5 poteter
1 aubergine
3 ss matolje
2 ts oregano
salt og pepper
Tomatsaus:
1 løk
2 hvitløksfedd
1 ss matolje
1 ss oregano
1 ts kanel
½ ts chilipulver
1 boks knuste tomater
1 boks kikerter
Rester av lammelår
Hvit saus:
3 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl melk
1 boks fetaost
1 ts muskat salt og pepper
Revet ost til topping
- Sett ovnen på 200 °C varmluft.
- Dekk to stekebrett med bakepapir. Kutt poteter og aubergine i ca. 1 cm tykke skiver på langs.
- Pensle skivene med olje og strø over oregano, salt og pepper.
- Stek potet- og aubergineskivene i ovnen i ca. 15 minutter.
- Lag i mellomtiden tomatsausen: Kutt løk og finhakk hvitløk og ha i en varm gryte med litt olje. Tilsett de hakkede tomatene.
- Tilsett oregano, kanel, chilipulver, salt og pepper. La det småkoke i 5–10 minutter før du tilsetter skylte kikerter og lammekjøtt kuttet i små biter.
- Lag hvit saus ved å smelte smør i en kjele, røre inn mel, spe med melk og smuldre i fetaosten. Smak til med muskat, salt og pepper.
- Sett sammen retten i en ildfast form: legg potetskivene i bunn av formen, deretter tomatsaus, aubergine og hvit saus på toppen. Topp med revet ost.
- Stek ved 200 °C i 45 minutter til moussakaen er gyllen på toppen.
Andre forslag til hva du kan lage med lammerester er gyros i pita, ved å ha skiver av lammekjøtt, salat, agurk, tomat, rødløk og tzatsiki i pitabrød. Lag en saftig toast med godt brød, din favorittost og litt tomat eller paprika. Eller ha kjøttet i en grønnsakssuppe eller pastasaus! Nam!