vise matsvinn-appen Throw No More

Hvorfor kjøpe varer med kort holdbarhet?

De siste årene har norske dagligvarebutikker blitt gode på å prise ned varer med kort holdbarhet. Dette gjør de for å prøve å få solgt varene, og unngå at de blir til matsvinn. Denne nedprisingen har gjort at dagligvarebransjen har klart å redusere svinnet sitt, noe som er helt fantastisk! Det betyr at det er mange forbrukere som er villige til å kjøpe varer med kort holdbarhet, til en nedsatt pris. Samtidig er det mye mat som kastes i dagligvarebutikkene hvert år, nemlig over 50 000 tonn. Derfor trenger vi flere kunder som ønsker å bidra til å redde denne maten, og at vi alle gjør det oftere.

Det er mange gode grunner til å kjøpe varer som nærmer seg utløpsdato, her har vi samlet noen av dem:

 

Spar penger

For det første er det økonomisk lønnsomt! Varer med kort holdbarhet blir vanligvis priset ned til 20-70%, ofte er det halv pris. Så å ta en tur innom reolen med nedpriset mat i butikken kan spare deg for mange kroner. Der finner du helt sikkert noe du kan basere lunsjen eller middagen på, eller noe du kan fryse ned og spise senere i uken.

 

Bra for miljøet

Du sparer også miljøet ved å kjøpe varer med kort holdbarhet. For hver vare du kjøper, hindrer du at varen blir til matsvinn. Matsvinn er negativt fordi vi bruker så mye ressurser på å produsere og distribuere mat. Og når denne maten ikke blir spist, vil det si at vi sløser med blant annet klimagasser, vann, emballasje, landarealer og arbeidskrefter. Men det kan vi unngå ved at all maten blir kjøpt og spist!

 

Like gode etter!

En annen grunn til å kjøpe varer som nærmer seg utløpsdato er at de ofte er like gode etter! Best før-datoen er bare et tall, det er ikke slik at en matvare blir dårlig over natten når datoen er nådd. Storfekjøtt for eksempel blir mørere med tiden, og kan være aller best en dag eller to etter best før-datoen. Husk å se, lukte og smake før du vurderer at noe ikke skal spises! Derimot er det forskjell på “best før”, og “siste forbruksdag”. Les mer om det her.

 

Enkelt tiltak, med stor verdi

Sist, men ikke minst er det et enkelt tiltak med stor verdi! Du kan hjelpe din lokale kjøpmann å få ned matsvinnet, og å øke deres lønnsomhet ved å få solgt alle varene de kjøper inn. Samtidig sparer du penger og gjør et tiltak for miljøet, kun ved å finne en rimelig vare i butikken. Og nå er det enda enklere å finne disse varene, med matsvinn-appen Throw No More!

 

Vi håper du vil bli enda bedre på å velge varene som nærmer seg utløpsdato, og vil laste ned appen som hjelp:

Last ned app for iOS her
Last ned app for Android her

Er du en som ønsker å spare penger samtidig som du reduserer matsvinn?

Er du en forhandler som ønsker å forbedre ditt miljøavtrykk ved å redusere matsvinn?