Hvorfor er matsvinn et problem?

Den ferskeste rapporten fra FNs miljøprogram (UNEP) avslører en skremmende statistikk: Hele 17 prosent av maten som når butikker, restauranter, matservering og husholdninger, blir kastet. Og dette er bare begynnelsen, da mye mat blir forkastet tidligere i produksjons- og distribusjonsprosessen. FN har satt seg som mål å oppnå bærekraftsmål nr. 12.3 innen 2030, som innebærer å halvere matsvinnet. Men hvorfor er dette så viktig?

Matsvinn er en utfordring som berører økonomien, helsen, klimaet og miljøet, både på globalt og lokalt nivå. La oss se nærmere på fordelene ved å redusere matsvinnet:

  1. Økonomisk gevinst: Hvis vi kan redusere matsvinnet, vil samfunnet oppnå betydelige økonomiske fordeler. Dette inkluderer bedre utnyttelse av ressurser som er brukt i matproduksjon og distribusjon. Restauranter og butikker vil også dra nytte av å selge all maten de har, i stedet for å måtte kaste og kjøpe mer. For forbrukere vil dette også bety mer penger spart, enten ved å spise opp maten de kjøper eller ved å dra nytte av nedsatte priser på produkter med kort holdbarhet.
  2. Folkehelse: Mindre matsvinn vil ha en positiv innvirkning på folkehelsen. Det er nok mat tilgjengelig til å mette de 800 millioner menneskene som lider av underernæring i dag, hvis vi reduserer svinnet. I tillegg vil det bidra til et sunnere miljø, som igjen forbedrer helsen ved å redusere luftforurensing, naturkatastrofer og fremme matsikkerhet gjennom lavere global oppvarming.
  3. Klima og miljø: En av de mest betydningsfulle gevinstene ved å redusere matsvinnet er den positive innvirkningen det vil ha på klima og miljø. Matsvinn står for hele 8-10% av de globale klimagassutslippene. Mindre matsvinn vil redusere belastningen på naturressurser, avlinger og landbruksarealer, siden vi unngår å produsere unødvendig mat når allerede produsert mat blir konsumert.


Så, selv om matsvinn utgjør et alvorlig problem, gir det oss også en sjelden mulighet til å forbedre økonomien, helsen, klimaet og miljøet hvis vi tar grep. Ta det første steget i riktig retning allerede i dag ved å laste ned Throw No More-appen. Den vil hjelpe deg med å enkelt finne nedsatte varer i butikken, noe som både sparer penger og miljøet. Sammen kan vi skape en positiv endring for en bærekraftig fremtid!

 

Last ned app for iOS

Last ned app for Android

 

Les mer om hvordan vi jobber mot FNs bærekraftsmål her

Lær om et bærekraftig kosthold her 

Er du en som ønsker å spare penger samtidig som du reduserer matsvinn?

Er du en forhandler som ønsker å forbedre ditt miljøavtrykk ved å redusere matsvinn?