Hvordan kan studenter spare penger på mat?

Som student går ofte store deler av stipendet til å betale husleie og faste utgifter. Samtidig er det viktig å få i seg nok og næringsrik mat, slik at du klarer å holde konsentrasjonen på topp. Er du en student som har lyst til å spare penger på mat, men fortsatt spise godt og sunt? Her har vi samlet noen gode råd for hvordan studenter kan spare penger på mat, uten at det går utover næringen eller smaken.

 

Rimelige råvarer

Hvilke varer du pleier å handle har mye å si. De rimeligste råvarene er ofte grønnsaker, belgfrukter og kornvarer. Norske grønnsaker, særlig når de er i sesong, er ofte billig. Gulrøtter, løk, poteter, brokkoli, blomkål, paprika, sopp og isbergsalat er rimelig. Samtidig er det varer som passer inn i de fleste retter, så det er enkelt å bruke opp. For eksempel er gulrøtter og løk perfekt å bruke i pastasauser, supper, gryter og som tilbehør. Det samme gjelder hakkede tomater!

Belgfrukter som kikerter, bønner, linser og erter inneholder mye fiber og proteiner. Som både metter lenge og er sunt å få i seg mye av. Disse kan du enten kjøpe hermetiske, eller tørket som er enda rimeligere. Kikerter er kjempegodt i alle indiske og asiatiske gryter eller supper, eller til å lage falafler, burgere og hummus. Enda enklere er det å bruke de i salater. Enten som de er, eller sprøstekte med masse krydder i panna eller ovnen.Kornvarer kan være enten pasta, ris og brød, eller grovere typer som bulgur eller havregryn. Kjøp store kvanta og se på kiloprisen for å sammenligne prisene.

Velg rimelige varer

Velg billigmerkene

Ikke vær redd for å kjøpe varer fra billigmerkene, som First Price eller Extra. Når det gjelder grønnsaker er dette ofte de produktene som er litt for store, for små eller snåle i fasongen til å kunne bli solgt under de dyrere merkene. De billige utgavene av for eksempel pasta eller ost er ofte produsert hos de samme som har de dyrere merkene. Så de kan være like gode og næringsrike. Er du i tvil, så les på innholdsfortegnelsen eller hvor det er produsert.

Nedprisede varer

Har du lyst på varer som koster litt mer. Som kjøtt, meieriprodukter og ferdigmat, er det lurt å lete etter nedprisede varer i butikken. Nå finner du disse varene i Throw No More-appen, slik at du kan planlegge innkjøp av nedprisede varer hos Joker og SPAR.
Last ned app for iOS her og android her.

Dette er varer som nærmer seg utløpsdatoen, men de er fortsatt like gode. Varer med best før-dato er trygge å spise også etter dato. Husk å se, lukt og smak om du er usikker. Disse varene er ofte priset ned med rundt halv pris, så her er det mye penger å spare. Om du finner kjøtt eller fisk, men ikke skal spise det med det første, kan du fint fryse det ned. Her er en oversikt over hvor lenge ulike varer holder i fryseren.

Throw No More i butikk

Planlegging

Planlegging av innkjøp, og hva du skal spise til middag og lunsj kan spare deg for mange kroner. Finn frem oppskrifter og skriv en handleliste, slik at du kun handler det du vet du skal bruke. Det er fort gjort å gjøre impulskjøp på butikken, som både kan resultere i dyre handleturer og matsvinn. Dette henger sammen med å ha god oversikt over hva du har i kjøleskap, fryser og kjøkkenskap. Spis det du har fra før først, så slipper du å handle nytt og ende opp med mat som må kastes. Et godt tips er å lage litt ekstra til middag, som du kan ha til lunsj dagen etter. Sjekk Throw No More-appen før du skal handle, så kan du gjøre noen ekstra gode kupp. Da sparer du både penger og miljøet!

 

Last ned app for iOS her 

Last ned app for Android her

 

Se hvordan appen virker her

Les om best før og siste forbruksdag her! 

Er du en som ønsker å spare penger samtidig som du reduserer matsvinn?

Er du en forhandler som ønsker å forbedre ditt miljøavtrykk ved å redusere matsvinn?