Hva kan jeg gjøre med tørt brød?

Nordmenn elsker brød! Mange av oss spiser brød flere ganger om dagen, til frokost, i nistepakken til lunsj eller til kvelds. Vi kjøper og baker så mye deilig brød, men dessverre er brødvarer noe av det vi kaster aller mest av. Derfor har vi samlet noen gode råd til hvordan du kan bruke opp brødet som ikke er like ferskt lenger. Og få det til å smake skikkelig godt igjen! 

 

Få hele brødet ferskt igjen!

Matvett har flere gode råd om hvordan du kan ta vare på mat som er på vei til å gå i søpla. Når det kommer til brød kan du faktisk fukte brødet og varme det på 100 °C i stekeovnen en liten stund! 

 

Lag toast av matpakken

Ofte ender matpakken opp med å ikke bli spist til lunsj, men det betyr ikke at den ikke trenger å bli spist i det hele tatt! Hvis du har hatt nistepakke med brød, ost eller kjøttpålegg kan du lage toast. Stek de i ovnen, i et toastjern eller i stekepannen. Det fungerer faktisk også med brunost eller sjokoladepålegg som en dessert-toast! Opplysningskontoret for brød og korn har gode råd for å redde matpakka fra søpla. 

 

Bak nytt brød av brødrestene

Visste du at det går an å bake nytt brød eller rundstykker av brødrester? Du trenger bare brødsmuler, mel, salt, gjær og vann for å lage disse fristende rundstykkene fra Opplysningskontoret for brød og korn. 

 

Bruk brødsmuler til panering eller på fiskegratengen

Tørre skalker kan du raspe opp med et rivjern, ha i en blender eller food prosessor eller riste og ha i en pose som du knuser med en kjevle. Da har du brødsmuler som kan brukes til panering av fisk eller kylling. Eller til gratenger som fiskegrateng, slik som det nevnes i oppskriften her. Eller til å blande i deigen når du lager kjøttboller, burgere eller falafler. 

 

Lag Bruschetta

Et generelt godt tips er å riste brødskivene når de begynner å bli tørre, men bruschetta er enda bedre! Her er en oppskrift fra Matvett. 

 

Lag krutonger

Krutonger er så godt i salater, det gjør de mer mettende og suger opp dressing hvis du bruker det. I tillegg gir det sprøhet som løfter det hele! Du kan enkelt kutte opp brød i terninger, strø de med dine favorittkrydder og en god olje og steke de sprø i ovnen eller pannen. 

 

Opplysningskontoret for brød og korn har massevis av spennende oppskrifter for å bruke opp tørt brød, bare se her

Få flere gode matreddetips her

Er du en som ønsker å spare penger samtidig som du reduserer matsvinn?

Er du en forhandler som ønsker å forbedre ditt miljøavtrykk ved å redusere matsvinn?