Våre beste matreddertips

Publisert februar 25, 2020

Vi har samlet våre beste tips som vil gjøre deg til en ekte matredder. I Norge kaster vi nemlig 42,6 kg mat per innbygger, hvert år. Vi er nødt til å redusere matsvinnet og det et er to hovedgrunner til dette. For det første kan vi spare på bruk av ressurser. Både fra din egen lommebok og fra hele matsystemet. 42,6 kg tilsvarer 2677 kroner ut fra lommeboken til hver og en av oss hvert år. Samtidig gjør du miljøet en stor tjeneste, ved å minske unødvendige klimagassutslipp fra produksjon og distribusjon av mat som ikke blir spist. Men det kan være vanskelig å vite hvordan vi skal gjøre noe med dette i hverdagen. Dette skal vi hjelpe deg med. 

 

  • Få oversikt over hva du har i skuffer og skap:

Det er fort gjort at matvarer blir glemt bort innerst i kjøleskapet, nederst i fryseren eller langt bak andre tørrvarer. Ta en gjennomgang av skuffer og skap med jevne mellomrom. Kanskje du finner en posesuppe som kan være utgangspunktet for middagen? Eller åpnede pakker med mel eller frø som kan bli til rundstykker til kvelds? I fryseren er det lurt med gjennomsiktige bokser eller lapper med innhold og dato. Og i kjøleskapet kan du sette det som må spises snarest frem på en egen hylle, så blir det ikke glemt.

 

  • Ha en plan for alt du handler:

I forkant av en handletur er det er smart å få oversikt over hva du har og lage gode handlelister. Men til syvende og sist er det viktigst å ha en plan for alt du handler. Tenk igjennom hvordan du skal få brukt opp hele varen før du putter den i handlekurven. Vi handler ofte på impuls, dette kan fort gjøre handleturen dyr! Et ekstra godt tips når du er på butikken er å ta en titt i reolen med varer som har nedsatt pris på grunn av dato. Her er det penger å spare, og dette skal vi hjelpe til med å gjøre enda enklere!

 

  • Eksperimenter med maten:

Å bli en ekte matredder handler om å bli god på å bruke det man har og finne på nye retter. Før du bestemmer deg for å handle inn nytt, ta en titt på det du har! Kan noe av dette settes sammen til en ny rett? Ofte har vi et par gulrøtter, en løk, en boks hakkede tomater og litt kjøttdeig eller kylling i fryseren som kan trylles om til en pastasaus. Eller kanskje du kan putte det du har i et pitabrød? Eksperimenter og smak deg frem, til slutt blir du ekspert på hva som passer sammen!

Få flere gode tips ved å lese Matvettreglene til Matvett her

Bli inspirert av våre resteoppskrifter!

Lykke til!

 

 

Er du en som ønsker å spare penger samtidig som du reduserer matsvinn?

Er du en forhandler som ønsker å forbedre ditt miljøavtrykk ved å redusere matsvinn?