Tips til matsikkerhet.

Publisert desember 11, 2018

Vi jobber hardt for å redusere matsvinn, men vi vil også gjerne gi mer informasjon om matsikkerhet. Matsikkerhet er viktig for alle, og det er noen enkle grep man kan ta for å bli mer informert og dermed beskyttet.

 

Håndtering

Å håndtere mat på feil måte kan føre til matforgiftning. Pass på å alltid vaske hendene etter å ha tatt på mat som:

  • Rått kjøtt og fjærkre
  • Rå egg
  • Rå fisk
  • Skjemt mat

 

Oppbevaring

Det er viktig å lagre mat skikkelig. Bakterier utvikler seg saktere ved kalde temperaturer, så du vil stille kjøleskapet ditt til minst 4 grader, og fryseren til minst -18 grader. Flere tips:

  • Hold rått kjøtt, fjærkre og sjømat vekke fra annen mat
  • Oppbevar kokt, stekt og ellers tilberedt mat i kjøleskapet, hvis det er 2-3 dager til du skal spise dem. Oppbevar dem i fryseren hvis du skal vente mer enn 3 dager
  • Oppbevar tørket mat i lufttette beholdere

 

Tining

Tin aldri mat på kjøkkenbenken. Dette kan gjøre at bakterier gror på utsiden av maten mens maten fremdeles er frossen på innsiden. Den riktige måten å tine mat på er:

  • I kjøleskapet
  • I mikrobølgeovnen
  • I kaldt vann (hvis maten fremdeles er forseglet)

 

Steking

Ulik mat trenger noen ganger ulike steketemperaturer for å kunne kalles trygge å spise. Som en generell regel bør mat holdes unna faresonen mellom 4°C til 60°C, hvor bakterier gror raskere.

 

Restemat

Restemat er en fabelaktig måte å redusere matsvinn, men noen sikkerhetstiltak bør være på plass:

  • Plasser alle rester i kjøleskapet så snart du kan, i beholdere som verken er dype eller dekket til, slik at maten raskt kjøles ned
  • Veldig varme ting kan først få kjøle seg ned ved romtemperatur. Plasser i kjøleskapet når de ikke lenger damper
  • La lokket være av maten eller pakk den løst inn, helt til den er nedkjølt til kjøleskapets temperatur
  • Unngå å overfylle hyllene i kjøleskapet så kjølig luft kan sirkulere fritt mellom varene
  • Spis rester som er satt i kjøleskapet innen 2-3 dager, eller frys dem til senere bruk

 

Du finner en full guide med anbefalinger fra Mattilsynet her

Er du en som ønsker å spare penger samtidig som du reduserer matsvinn?

Er du en forhandler som ønsker å forbedre ditt miljøavtrykk ved å redusere matsvinn?