Yngve Holm er kjøpmann på SPAR Snarøya

En prat med kjøpmannen

Publisert juni 11, 2021

Vi i Throw No More jobber for å redusere matsvinnet i dagligvarebutikkene. I tillegg til å vise frem butikkenes nedprisede varer i Throw No More-appen, vil vi gjerne påvirke alle rundt oss til å ta grep. Da er det flott at det finnes så mange engasjerte kjøpmenn i butikkene som bruker appen. Så vi har tatt en prat med kjøpmannen på SPAR Snarøya om matsvinn!

 

Hvem er du?

Jeg heter Yngve Holm. Er 34 år gammel og bor i Oslo. Har jobbet i SPAR i rundt 15 år og på Snarøya siden oppstart i august 2018.

 

Hva er dine tanker rundt matsvinn, og hvordan jobber dere med det i butikken?

Jeg er ikke glad i matsvinn, verken privat eller profesjonelt. Jeg mener alle har et (etisk) ansvar for å redusere kasting av mat, men spesielt oss som butikk. Fra et økonomisk perspektiv er det selvsagt heller ikke lønnsomt å kaste mat, så vi streber etter å holde svinnet så lavt som mulig. Vi har mange måter vi jobber med dette, og det henger stort sett sammen. Det begynner med å ha kontroll på varelageret. Har man det er det enklere å bestille korrekte mengder, som gjør at vi kan redusere svinnet så mye som mulig. Vi har også elektronisk varsel på de aller fleste varene vi har i butikken, der vi får varsel god tid i forveien. Vi kan da gjøre noen knep for å selge disse varene før det er for sent. Enten eksponere dem annerledes, sette ned prisen eller finne andre løsninger.

Men; det vil alltid bli noe svinn. Det kan være så enkelt som at været ikke ble som forventet en helg, at et produkt ikke ble like populært som vi trodde. Det er mange grunner. Det viktige da er at vi oppdager det før det er for sent. I all hovedsak benytter vi oss av deres verktøy, Throw No More-appen, for å prise ned og vise frem varene.

 

Throw No More i butikk
I Throw No More-appen finner du nedprisede varer

 

Hva er erfaringen din med Throw No More?

Throw No More er veldig enkelt og greit i bruk for både butikk og kunde. Vi har en effektiv måte å få merket/”reklamert” for varene, og kundene kan sjekke utvalg uten å måtte være fysisk i butikk. Varene kan selvfølgelig bli utsolgt innen man kommer frem, men det er fortsatt bedre enn ikke å vite det.

 

Har du et matredder-tips?

Bruk smak og luktesans for å sjekke om varene fortsatt er spiselige. De aller fleste produktene man kjøper på butikken er fullt spiselige selv om best-før dato er passert.

Se, lukt, smak
Se, lukt og smak er en god huskeregel før du vurderer om maten må kastes

 

Last ned app for iOS her 

Last ned app for Android her

 

Se hvordan appen virker her

Les om best før og siste forbruksdag her! 

Er du en som ønsker å spare penger samtidig som du reduserer matsvinn?

Er du en forhandler som ønsker å forbedre ditt miljøavtrykk ved å redusere matsvinn?